تأثیر هورمونها بر عملکرد پوست شما
یکی از مهمترین عواملی که در شروع پیری نقش دارد، غدد درون ریز است. اثر این غدد در زنان بسیار مهم است. سیستم غدد درون ریز هورمونهایی تولید میکند؛ هورمونهایی که گاهی اوقات با افزایش سن به شدت کاهش مییابند. هورمونها پیامرسانهای شیمیایی هستند که در اندامهایی مانند تخمدان، غدد فوق کلیوی و غدد تیروئید تولید میشوند. هورمونهای استروئیدی جنسی، هورمونهای مترشحه از تیروئید و هورمونهای رشد در عملکردهای مختلفی مانند رشد، عملکردهای ایمنی، تولید مثل و متابولیسم و حتی گرسنگی و استرس نقش دارند. بر خلاف پیری خارجی، که به عوامل خارجی مانند اشعه ماورای بنفش (UV)، سبک زندگی و آلودگی هوا نیاز دارد تا باعث ایجاد چین و چروک عمیق و آسیب دیدگیهای نوری شود، پیری ذاتی پوست، توسط ساعت بیولوژیکی بدن خودمان اداره میشود. خشکی، چین و چروک جزئی و رنگ پریدگی بخشی از روند طبیعی پیری پوست است. عوامل زیادی همچون جهشهای ژنتیکی، افزایش سیگنالهای التهابی، کاهش تولید چربی و کاهش سطح هورمونها در پیری ذاتی پوست نقش دارند.با توجه به اینکه هورمونها نقشهای کلیدی در بدن ایفا میکنند، بسیاری از آنها هنوز کاملاً ناشناخته هستند. هورمون ها پیام رسانهای شیمیایی هستند که توسط غدد ترشح می شوند و عملکرد فرایندهای مختلف بدن مانند رشد و نمو، متابولیسم، عملکرد جنسی و تولید مثل و خلق و خو را هدایت می کنند. تیروئید، انسولین، کورتیزول، استروژن، پروژسترون و تستوسترون چندین هورمون قابل توجه و شناخته شده در بدن هستند.
هورمون استروژن
وقتی نوبت به هورمونهای معروف میرسد، استروژن جایزه شناخته شدهترین و پربحثترین را میگیرد. با این حال، باورهای غلط بسیاری در مورد این ماده دست نیافتنی و فوق العاده مهم وجود دارد. اول از همه، این فقط یک هورمون زنانه نیست. درست است که در درجه اول در تخمدانها ساخته میشود و در زنان به وفور یافت میشود، اما در مردان نیز یافت شده و در بافتهای مختلف دیگر به غیر از تخمدانها نیز ساخته میشود. ثانیا، کلمه استروژن در واقع گروهی از هورمونهای مشابه شیمیایی را در بر میگیرد، بنابراین یک ماده واحد نیست. استروژن شامل استرادیول (فراوانترین شکل در زنان بالغ) استریول (استروژن اولیه در دوران بارداری) و استرون (که در دوران یائسگی تولید میشود) میباشد. در زنان، جالب است که استروژنها با تبدیل هورمونهای مردانه، که در مجموع به عنوان آندروژن شناخته میشوند، به استروژن، تولید میشوند. این آندروژنها در ابتدا از کلسترول، استروئید اصلی که بسیاری از خانوادههای هورمون استروئید را ایجاد میکند، حاصل میشوند. تبدیل از کلسترول به آندروژن یا از آندروژن به استروژن، همه از طریق عملکرد برخی از آنزیمهای اصلی انجام میشود. بدون این آنزیمها تبدیل هورمونی امکان پذیر نیست. پوست، در میان عملکردهای بیشمار خود، همچنین دارای اجزای لازم برای تولید کلسترول و نیز استروئیدهای جنسی است.
استروژن / Estrogen
در پوست استروژنها بر ضخامت پوست، ایجاد چین و چروک و رطوبت پوست تاثیر میگذارند. استروژنها میتوانند برای حفظ تعادل مایعات و یکپارچگی ساختاری، گلیکوزآمین گلیکانها (GAG)، مانند اسید هیالورونیک را افزایش دهند. آنها همچنین میتوانند تولید کلاژن در پوست را افزایش دهند، در آنجا ضخامت اپیدرم را حفظ میکنند و اجازه میدهند پوست مرطوب، بدون چین و چروک و توپر بماند. در طی دوره افزایش فعالیت هورمونی، مانند بارداری یا با استفاده از برخی داروهای خوراکی ضد بارداری، رنگدانه سازی پوست در برخی مناطق در معرض آفتاب مانند پیشانی، بینی و گونهها تشدید میشود. این پدیده که به ملاسما معروف است، کاملا مربوط به هورمونها بوده و نمونه بارزی از اثرات هورمونی بر روی رنگدانههای پوستی میباشد. پوست تنها عامل خارجی بدن نیست که از استروژن سود میبرد. استروژن علاوه بر ایجاد پوستی توپر و سالم، میتواند موها را نیز بلند و سالم کند. در دوران بارداری زنان اغلب رشد مو را تجربه میکنند، جایی که مرحله آناژن طولانی میشود. پایین آمدن سطح استروژنیک پس از زایمان و حتی یائسگی باعث کم پشت شدن موها و ریزش آنها میشود، که گاهی اوقات باعث ریزش موی قابل توجهی که اصطلاحا به تلوژن افلوویوم معروف است، میشود.
در اصل استروژنها به پوست و مو ما کمک میکند تا جوان باقی بمانند. البته با بلوغ، قاعدگی و یائسگی، پروژسترون نیز یکی از بازیگران و عوامل اصلی است. با این حال، هنوز تحقیقات کمی در این مورد انجام شده و امیدواریم تا در آینده تحقیقات، روابط و واکنشهای بین استروژن و پروژسترون را روشنتر کند.
هورمون تستوسترون
تستوسترون / Testosteroneتستوسترون اصلیترین هورمون مردانه است و دلیل اصلی همه چیزهایی است که یک مرد را به خوبی و کاملا مرد میکند. موهای زبر، پوست ضخیم و چرب و به طور کلی علایمی که در آینده سبب پیری پوست میشود، همه به دلیل تستوسترون است. آلوپسی یا طاسی سر زنان به افزایش سطح آندروژن نسبت داده میشود و شایعترین علت ریزش مو در زنان است. با افزایش سن، نسبت استروژن و آندروژن نامتعادل میشود و تغییرات حاصل از این عدم تعادل پس از یائسگی مشاهده میشود. از آنجایی که آندروژنها، بویژه تستوسترون، در تولید سبوم پوست نقش دارند، در هنگام عدم تعادل هورمونها در دوران قاعدگی یا یائسگی، زنان ممکن است افزایش چربی یا حتی آکنه بزرگسالان را داشته باشند. اثرات آندروژن بر روی پوست در هر دو جنس زن و مرد مهم است، زیرا هر دو جنسیت میتوانند اثرات تغییر سطح آندروژن را تجربه کنند.
هورمون های تیروئیدی / Thyroid Hormones
تیروئید یک غده پروانهای شکل کوچک است که در جلوی جعبه صدایی حنجره قرار دارد. غده تیروئید دو هورمون تیروئیدی تولید میکند که بر متابولیسم، رشد مغز، تنفس، دمای بدن، قدرت عضلات، سلامت استخوان، خشکی پوست، چرخه قاعدگی، وزن و سطح کلسترول تاثیر میگذارند. باز هم وقتی صحبت از تاثیر این هورمونها بر زیبایی پوست میشود، تعادل مهمترین چیز است. مقادیر زیاد این هورمونها میتواند پوست را گرم، عرق کرده و برافروخته کند. مقادیر خیلی کم این هورمونها نیز باعث میشود پوست خشک، درشت و ضخیم شود و تعریق کاهش یابد. اختلال عملکرد تیروئید همچنین میتواند منجر به کم پشت شدن مو و در نهایت ریزش مو شود.
هورمون ها و آکنه
واقعیت این است که اگر علائمی مانند مشکل خاص پوستی همچون آکنه و جوشهای سرسیاه را تجربه می کنید ، پزشک ممکن است یک وضعیت هورمونی را در نظر بگیرد. به عنوان مثال ، اگر قاعدگی های نامنظمی دارید، آکنه در امتداد خط فک و موهای زائد روی لب و چانه شما وجود دارد، پزشک ممکن است شما را از نظر سندرم تخمدان پلی کیستیک، ارزیابی کند.
بلوغ می تواند آکنه هورمونی را تحریک کند
زمان بلوغ احتمالاً اولین باری بود که متوجه شدید چگونه نوسان هورمون ها بر پوست شما تأثیر می گذارد. در دوران بلوغ، هنگامی که تخمدان های زن فعال می شوند، استروژن و تستوسترون افزایش می یابد. گیرنده های پوست به تستوسترون حساس هستند و در نتیجه، چربی ترشح می کنند که می تواند منجر به آکنه شود. از آنجا که مردان تستوسترون بیشتری تولید می کنند، با آکنه بیشتری مواجه میشوند.
تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری، با ملاسما در ارتباط است
در دوران بارداری ، تغییرات پوستی در زنان بسیار متفاوت است. یکی از تغییرات قابل توجه پوست، ملاسما است، وضعیتی که با تغییر رنگ تیره روی صورت مشخص می شود. در دوران بارداری میزان استروژن بالا است و باعث حساسیت بیشتر پوست به نور خورشید می شود.برای کاهش خطر ابتلا به ملاسما، از قرارگیری در نور آفتاب اجتناب کرده و همیشه از کرم های ضد آفتاب با طیف وسیع استفاده کنید.
یائسگی می تواند ساختار پوست را تغییر دهد
به دلیل از دست دادن استروژن، یائسگی با خشکی در همه جا، از جمله واژن و پوست شما همراه است. همچنین ممکن است در این زمان پوست احساس خارش و ناراحتی کند. اگر یائسگی را تجربه می کنید، ممکن است هورمون درمانی، برای شما تجویز شود.
مقاله ای که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد آشکار ساخت که همراه با کاهش هیدراتاسیون پوست، کمبود استروژن نیز در تجزیه کلاژن و الاستین، پروتئین هایی که به پوست ساختار می دهند، دخیل است. ترکیبی از خشکی و از دست دادن کلاژن منجر به ایجاد چین و چروک های برجسته تر می شود.
رژیم غذایی و سبک زندگی که می توانند سلامت هورمونی و پوست شما را بهینه کنند
لازم نیست که از مکملها ، سم زداها و یا لایه بردارها استفاده کنید. شما می توانید با داشتن خواب کافی، رژیم غذایی متعادل وسالم، ورزش منظم، کاهش مصرف الکل و اجتناب از سیگار، سلامت پوست خود را تضمین کنید. رژیم های شدید و استفاده از اسکراب ها را کنار بگذارید، زیرا اگر فشار زیادی به بدن وارد کنید ، می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود.
مدیریت استرس یکی از راه های افزایش سلامت سیستم هورمونی و بالقوه بهبود سلامت پوست است. استرس بالا می تواند سطح کورتیزول را تحت تاثیر قرار دهد ، که می تواند منجر به بروز آکنه شود.
اگر پزشک، شما را از نظر وضعیت هورمونی ارزیابی کرده است و آزمایش خون یا ارزیابی پزشکی شما بررسی شده است، از خود بپرسید: آیا مشکل زمینه ای، استرس است؟ در این حالت ، شیوه های زندگی برای مدیریت این استرس (مطالعه، قدم زدن، گذراندن وقت با دوستان و…) می تواند به طور غیر مستقیم به کاهش استرس و شفافیت پوست شما کمک کند.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف غذاهای غنی از منیزیم مانند سبزیجات برگ سبز و آجیل می تواند به بدن شما در مقابله بهتر با استرس کمک کند. جمله آخر اینکه پیشگیری بهتر از درمان است و باید با خواب کافی، کاهش استرس، تغذیه سالم، سبک زندگی سالم و فعالیت بدنی همچون ورزش از بسیاری از مشکلات از جمله اختلالات هورمونی و مشکلات پوستی از جمله آکنه و جوشهای آزاردهنده پیشگیری کرد.