امروز هم میخوام ” موزه سکه کرمان” رو بهتون معرفی کنم که مجموعهی بینظیری از سکههای مختلف ادوار مختلف تاریخ رو به نمایش گذاشته;
موزه سکه کرمان با قدمت ۴۰۰ سال
موزه سکه کرمان با قدمت ۴۰۰ سال مجموعهای بینظیر از سکههای دوران مختلف اشکانی و ساسانی را به نمایش گذاشته است.
موزه سکه کرمان در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان شهر کرمان قرار دارد. ساختمان موزه سکه کرمان که از ساختههای سلطان محمد معمار یزدی میباشد به دستور گنجعلیخان حاکم کرمان بین سال های ۱۰۰۷ الی ۱۰۳۵ ساخته شده است.
موزه سکه کرمان در گذشته به عنوان ضرابخانه کاربرد داشته است. پلان بنا مربعی شکل است و ۴ ایوان و ۴ غرفه در اطراف دارد. قوس ها تیزه دار و طاقنما ضربی است. در کف بنا و در زیر نورگیر حوض مربع شکلی قرار دارد که انعکاس نور در آن بر زیبایی بنا میافزاید.
سردر بنا کاملاً ساده و تزئین آن آجرکاری گچی است. در زمان تعمیر بنا در سال ۱۳۵۰ خورشیدی تعدادی سکه مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه بدست آمده که کاربری این بنا را به عنوان ضرابخانه در دوره صفویه مشخص نمود. این بنا تا سال ۱۳۷۰ خورشیدی به عنوان یک نمایشگاه محصولات فرهنگی، مورد استفاده قرار گرفت و در این سال و همزمان با مراسم بزرگداشت خواجوی کرمانی، به عنوان موزه سکه، مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
در موزه سکه کرمان سکههای ادوار مختلف تاریخ از جمله اشکانیان، ساسانیان، عرب ساسانی، اموی، عباسی، گورکانی، تیموری، آل مظفر، آل مکرم، آق قویونلو، قراقویونلو، ایلخانی، سامانی، آل بویه، غزنوی، سلجوقی، صفوی، افشار، افغان ها، زندیه، قاجار، پهلوی و همچنین اسکناس هایی از قاجار و پهلوی وجود دارد. در عین حال سکههای رومی و یونانی نیز در این موزه وجود دارند.
به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران، ضرابخانه به عنوان یکی از عناصر مجموعه گنجعلی خانکرمان با ۴۰۰ سال قدمت تاریخی در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان و در داخل این مجموعه کم نظیر دوران فصول جای گرفته است.
بادگیری زیبای مدرسه ابراهیم از داخل میدان برفراز آن خودنمایی میکند که تقابل آن با گنبد چهارسوق، زیبایی خاصی به فضا بخشیده است.
نقشه بنا به شکل مربع است که مشتمل بر یک گنبد مرکزی و چهار طاق نمای کم عمق بوده که چهار اتاق در چهار گوشه آن قرار دارد.
گنبد رفیع آن در وسط قرار گرفته و انعکاس نور ملایمی که از کلاه فرنگی به درون آب حوض زیرآن میتابد روشنایی ملایمی به همراه تنوع در فرم، فضا و معماری ساختمان ایجاد میکند.
تزئینات داخل بنا شامل گچبری به شکل آجر کاذب بوده و بندکشی آجرها به رنگ اخرایی است، طاق نماهای آن ضربی و کف بنا از سنگهای مربع شکل مفروش است که به آبریز حوض منتهی میشوند.
در هنگام تعمیر و مرمت بنا، مقداری سکه و ابزارآلات و قطعات فلزی مربوط به ضرب سکه در این محل بدست آمده که نشانگر کاربری این مکان به عنوان ضرابخانه در زمان صفویه است.
در سال ۱۳۷۰ همزمان با برگزاری بزرگداشت خواجوی کرمانی، این مکان به عنوان موزه سکه مورد بهره برداری قرار گرفته است.
در این موزه مسکوکات متعلق به ادوار مختلف تاریخی همچون اشکانی، ساسانی، اموی، عباسی، قاجاری و پهلوی به همراه اطلاعات مربوط در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
موزه تخصصی سکه کرمانی مکان مناسبی برای محققان، پژوهشگران و گردشگران علاقهمند به بازدید از اشیاء کوچک و ظریف سیمین و زرین است.
مشخصات موزه
- تاسیس: ۱۳۷۰ خورشیدی
- موسس: میراث فرهنگی و گردشگری
- مکان: کرمان
- نشانی: ظلع شمالی میدان گنجعلی خان
- تلفن: ۰۳۴۳۲۲۶۶۱۸۳
- زمان بازدید: همه روزه به غیر از دوشنبه ها و ایمام سوگواری
- ساعات بازدید: صبح ها ۹ الی ۱۳ و عصرها ۱۵ الی ۱۹
- بهاء بلیت: بازدیدکنندگان داخلی ۱٫۵۰۰ تومان – بازدیدکنندگان خارجی ۱۰٫۰۰۰ تومان
- عکاسی: ممنوع