نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” همزمان با سوم خرداد آغاز بهکار میکند
۰۱ خرداد ۱۴۰۱ – ۱۵:۳۲ اخبار استانها اخبار کرمان
نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” همزمان با سوم خرداد با حضور بیش از ۱۰۰ هنرمند تعزیهخوان از سراسر کشور در پایتخت مقاومت اسلامی آغاز بهکار میکند.
محمدرضا علیزاده ظهر امروز در نشست خبری برگزاری نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” با گرامیداشت سوم خرداد سالروز آزادسازی خرمشهر روز مقاومت اظهار داشت: در ایام سوم خردادماه شاهد برگزاری سه رویداد مهم ملی در کرمان پایتخت مقاومت اسلامی هستیم.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره ملی فیلم کرمان و جشنواره ملی آواها و نواهای سردار مقاومت گفت: در سالروز فتح خرمشهر آیین آغاز بهکار نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” در استان را کرمان داریم که به دلیل مردمی بودن این سوگواره، رویداد متفاوتی با دیگر رویدادها در استان است.
مدیرکل ارشاد استان کرمان با بیان اینکه سوگواره تعزیه “دهزیار” سالها است که به مناسبت ایام رحلت امام خمینی(ره) در روستای “دهزیار” برگزار میشود افزود: دو سال گذشته با توجه به شیوع ویروس کرونا برگزاری این سوگواره هم تحت تاثیر قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه تعزیه کاملترین هنر نمایشی ایرانی بوده و یک هنر آیینی است که به تبیین واقعه عظیم عاشورا، امام حسین (ع) و ویژگیهای شخصیتی این امام بزرگوار و دیگر ائمه با توجه به منابعی که وجود دارد میپردازد بیان کرد: چیزی که تعزیه را سالهای سال و در طول قرون حفظ کرده و از نسلی به نسل دیگر سینه به سینه انتقال داده است اعتقادات باطنی و درونی مردم است.
علیزاده با بیان اینکه این هنر آیینی و مذهبی در زمانهایی از سوی حاکمان وقت دچار بیمهرهایی شده و خود ارادتمندان به اهلبیت(ع) با تلاش و از خودگذشتگی خود این هنر را حفظ کردند ادامه داد: جمهوری اسلامی بستر برگزاری رویدادهای مذهبی بوده و نگاه مثبتی به این حوزهها داشته و نگاه ما برگرفته از همین نگاه مذهبی است.
وی با اشاره به اینکه در استان کرمان ظرفیت بالایی که در حوزه هنر آیینی تعزیه وجود داشته و قطبهای زیاد تعزیه در استان داریم بیان کرد: در آمایش سرزمینی هنر در استان مناطق مختلفی وجود دارد که از سالیان گذشته به این هنر پرداخته و پیشینه قوی در این حوزه دارند.
مدیرکل ارشاد استان کرمان با بیان اینکه روستای “دهزیار” و منطقه چترود گروههای فعالی دارد در حوزه هنر آیینی تعزیه دارد گفت: چیزی که باعث شده هویت این روستای کوچک با سابقه و پیشینه فرهنگی و ظرفیت های فرهنگی نتیجه فعالیت گروههای مذهبی در این روستا است و این روستای کوچک منشأ اتفاقات بزرگی است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه تعزیه شاهد اتفاقات و رویدادهای بزرگی در این روستا هستیم افزود: برگزاری سوگواره تعزیه “دهزیار” در ایام ارتحال ملکوتی امام(ره) با محوریت هیئت تعزیه خوانی حضرت ابوالفضل(ع) روستای “دهزیار” یک رویداد بزرگ در این حوزه در استان کرمان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان با اشاره به اینکه آیین تعزیهخوانی در این روستا سابقه و پیشینه طولانی دارد گفت: امروز نام “دهزیار” در سطح ملی با نام تعزیه و فعالیتها قرآنی و مذهبی عجین شده است.
وی با بیان اینکه امروز از سراسر کشور درخواست برای حضور در سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” وجود دارد افزود: در ایام برگزاری نهمین دوره این سوگواره ۱۰۰ هنرمند تعزیهخوان از دیگر استانها در روستای “دهزیار” به اجرای تعزیه میپردازند.
علیزاده با اشاره به اینکه این هنرمندان از استانهایی اصفهان و قزوین هستند که سابقه طولانی در اجرای تعزیه دارند و امروز “دهزیار” به یک پایگاه برگزاری تعزیه در کشور تبدیل شده است بیان کرد: اعتقادی به دولتی شدن این رویدادها نداریم اما از برگزاری این رویدادهای مردمی در سراسر استان استقبال میکنیم.
برگزاری رویداد سوگواره ملی تعزیه ده زیار باید تقویت شود
تلاش مدیران برای برگزاری سوگواره ملی تعزیه؛ “دهزیار” خاستگاه تعزیه استان کرمان است
ثارالله انکوتی دبیر اجرایی نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به ویژه سیدالشهدای جبهه مقاومت شهید سلیمانی بیان کرد: نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” همزمان با سوم خردادماه سالروز آزادسازی خرمشهر آغاز بهکار میکند.
وی با بیان اینکه برگزاری سوگواره تعزیه “دهزیار” نمونه بارز یک کار جهادی در حوزه مختلف است و تلاش شده از تمامی هزینهها تا جایی که ممکن است کم شود گفت: ۴۵ روز است که تعداد زیادی از جوانان و مردم این روستا برای فضاسازی روستا و آمادهسازی محل برگزاری سوگواره پای کار هستند.
دبیر اجرایی نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” با اشاره به اینکه سه دوره این سوگواره به صورت استانی و پنج دوره آن به صورت ملی برگزار شده و نهمین دوره سوگواره تعزیه “دهزیار” امسال به صورت ملی برگزار میشود بیان کرد: برگزاری این سوگواره هویت این روستا را تغییر داد و امروز “دهزیار” به یکی از خاستگاههای تعزیه در کشور تبدیل شده است.
وی هدف از برگزاری این سوگواره را نقدی به برگزاری سنتی تعزیه، اجراهای بیکیفیت، تحریفها و نگاه غلطی که به این هنر آیینی وجود داشت عنوان کرد: برگزاری این سوگواره در این ایام ارتحال امام(ره) و با توجه به شور حسینی که در بین مردم وجود داشت، با استقبال زیاد مردمی روبهرو شد.
انکوتی با بیان اینکه بعد شهادت حاج قاسم سلیمانی درخواستها برای حضور در سوگواره تعزیه “دهزیار” از سوی هنرمندان دیگر استانها بسیار زیاد شد گفت: به دلیل محدودیت زمانی، امکان حضور همه هنرمندان و گروههای هنری در این سوگواره وجود نداشت.
وی با اشاره به اینکه در ایام برگزاری نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” بیش از ۱۰۰ هنرمند تعزیه خوان از استانهای اصفهان، قزوین، سمنان، قم و تهران اجرای تعزیه دارند افزود: هر کدام از گروهها یک شب اجرای تعزیه داشته و روز بعد به زیارت مرقد مطهر شهید سلیمانی سیدالشهدای جبهه مقاومت را برنامه دارند.
دبیر اجرایی نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” با بیان اینکه در این ایام چهار مجلس تعزیه با حضور اساتید تعزیه ایران و با همکاری بیست نفر از بهترین تعزیه خوانان کشور برگزار میشود گفت: این تعزیهها جنبه آموزشی داشته و ارتقای سطح تعزیه استان را به همراه دارد.
وی با اشاره به همزمانی برگزاری نهمین دوره سوگواره ملی تعزیه با ایام شهادت امام صادق(ع) بیان کرد: امسال خیمه عزای امام صادق(ع) نیز در محل برگزاری سوگواره برپا میشود.
انکوتی با بیان اینکه همزمان با روز ملی مقاومت آیین افتتاحیه نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” همزمان با گرامیداشت سوم خرداد برگزار میشود گفت: امیر غلامعلیان فرمانده قرارگاه منطقهای جنوبشرق ارتش یکی از سخنرانان این مراسم است.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره ۱۳ شهید روستای “دهزیار” بیان کرد: دو شهید مرتبط با حاج قاسم در روستای “دهزیار” داریم؛ شهید جهانگیر صدقی در مقطعی از جنگ تحمیلی بیسیمچی شهید سلیمانی بوده و شهیده زهرا افضلی از شهدای مراسم تشییع حاج قاسم در کرمان است.
دبیر اجرایی نهمین سوگواره ملی تعزیه “دهزیار” با اشاره به اینکه در حاشیه برگزاری این سوگواره برنامههای فرهنگی و قرآنی از جمله هر شب ختم قرآن کریم و ختم صلوات هدیه به روح شهدای والامقام روستای ده زیار و شهید سلیمانی توسط واحدها خواهران هیئت تعزیه خوانی حضرت ابوالفضل (ع) ده زیار در برنامه است گفت: در این ایام همه اهالی روستای “دهزیار” به نوعی درگیر برگزاری این برنامه هستند.
وی با بیان اینکه تعزیه خودش را مدیون انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) میداند و همه به خوبی مخالفتهای حکومت پهلوی با عزاداری اهلبیت و تعزیه خوانی را میدانیم افزود: مراسم اختتامیه نهمین سوگواره ملی تعزیه ده زیار چهاردهم خرداد ماه، همزمان با ایام ارتحال ملکوتی امام راحل برگزار میشود.