دسر ابراهیم خانی یا همان شله زرد…
شله زرد یک دسر سنتی ایرانی است که به دلیل وجود زعفران، زردرنگ است و روی آن را دارچین و خلال بادام و خلال پسته میریزند.
شلهزرد عموماً به یک طریق پخته میشود و بهخصوص از آن در ماه رمضان برای صرف افطار استفاده میشود.
از مواد تشکیلدهندهٔ این دسر میتوان به برنج، شکر، زعفران، گلاب، هل، مغز پسته یا بادام، دارچین و روغن یا کره اشاره کرد.
از آنجاکه این دسر بیشتر در ایام مذهبی طبخ و توزیع میشود، روی آن را با پاشیدن دارچین منقوش به عبارات و اسامی مذهبی میکنند.
شله زرد اصالتی ایرانی دارد.
در شهر کرمان این خوراک به نام ابراهیم خانی نیز شناخته میشود ، چرا که اولین بار ابراهیم خان ظهیرالدوله حاکم وقتِ کرمان ، در بین مردم توزیع شد . گرچه گفته میشود پخت این غذا ، پیش از این نیز در شهر کرمان رواج داشته ، زمانی ابراهیم خان ظهیرالدوله به حکومت کرمان رسید ، کرمان تبعات حمله آقا محمدخان را شاهد بود .
لذا نخستین اقدام ابراهیم خان بهبود وضعیت تغذیه افراد بود و در این راستا او ابراهیم خانی یا همان شله زرد را تهیه و بین مردم پخش می کرد وی برای اینکه کار به راحتی انجام شود کاسه های مسی تهیه و اسم خود را ثبت کرد که به آن کاسه و غذا ابراهیم خانی می گفتند. شله زرد لقب تیم فوتبال سپاهان میباشد.
مهمترین خواص شله زرد
شله زردحاوی انواع ویتامینهای A, C, D، گروه ویتامینهای B مانند B1, B2, B6، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، آنتیاکسیدان، کلسیم، آهن، اسید فولیک، سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است. این دسر معده و قلب را تقویت و دردهای روماتیسمی را برطرف میکند؛ شله زرد خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و عفونت بدن را از بین میبرد. این دسر نشاط آور و برای افراد افسرده بسیار مفید است. شله زرد از لخته شدن خون و بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری میکند. شله زرد برای مبتلایان به سوء هاضمه، نفخ معده، حالت تهوع، اسهال و افرادی که معده اسیدی دارند مفید است و نقش مؤثری در تقویت قوای جنسی و حافظه دارد و برای سلامتی پوست و مو هم مفید هست.