روایتی از خشکاندن نخلهای میراثی در دل کویر ایران/ باغشهر بم حال خوشی ندارد
۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ – ۰۷:۳۵ اخبار استانها اخبار کرمان
هویت باغشهر بم در خطر نابودی است و به دلیل کمبود زمین درختان را خشکانده و شاهد ساخت و سازهای مسکونی در دل باغهای این شهر هستیم.
ارگ قدیم بم هفدهم تیرماه سال ۱۳۸۳ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید و همزمان با ثبت این اثر تاریخی، نام بم و منظر فرهنگی آن شامل تمام اجزای فرهنگی و تاریخی شهر بم از جمله نخلستانها، قنوات و سایر ابنیه تاریخی آن بهعنوان نخستین شهر ایرانی در در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. جاذبههای زیبای گردشگری که در دل شهری کویری واقع شده و چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
حدود ۱۷ سال از ثبت این اثر تاریخی در فهرست میراث جهانی میگذرد و در گذر این سالها باغ شهر بم که با نخلستانهایی زیبا، قناتهایی پر آب و بناهای تاریخی چون بهشتی در دل کویر ایران چشم هر بینندهای را به خود جذب میکرد دست خوش تغییرات و تصرفاتی شده است به طوری که نخستین شهر ثبت میراث جهانی ایران، حال و روز خوشی ندارد. بخشی از باغات شهر بم از بین رفته، بخشی از درختان آن خشکیده و بخشی را خشکاندهاند و البته بخشی از باغات آن در معرض نابودی قرار دارد.
یکی از اهالی شهر بم با بیان اینکه باغ شهر بم در حال از بین رفتن بوده و شاهد ساخت و سازهای مسکونی در دل باغات این شهر هستیم اظهار داشت: متاسفانه تعداد زیادی از باغات ما تبدیل به منازل مسکونی شده است.
وی با بیان اینکه این درختان و نخلها هویت و از عناصر اصلی باغ شهر بم است افزود: بودن باغ شهر برای همه مردم مفید است و اگر درختی نباشد، جوانان ما آینده خوبی ندارند.
وی با اشاره به اینکه در شهر بم با کمبود زمین مواجه هستیم گفت: کشاورزان و باغداران ما درختان خود را خشکانده و از زمین آن برای ساخت خانه برای فرزندان خود استفاده میکنند.
هادی شهسوارپور فرماندار شهرستان بم با اشاره به اینکه وجود باغات بسیار زیبا و نخلستانهای خرما در این شهر اساس نامگذاری باغ شهر بم بوده است اظهار داشت: سال ۱۳۸۳ و پس از زلزله، باغشهر بم ثبت میراث جهانی یونسکو شد و قوانین میراث جهانی، بر شهر بم، بروات و ۲۳ هزار هکتار از اراضی اطراف ارگ قدیم و تاریخی بم حاکم است.
وی با بیان اینکه شهر بم طوری واقع شده که از سه طرف محدود بوده و امکان پیشرفت ندارد و از طرف دیگر با زون آبی و مشکلات این چنینی درگیر هستیم گفت: متاسفانه شاهد هستیم که خیلی از باغات این شهر پس از زلزله به دلایل مختلف خشکانده شده، تفکیک غیرمجاز انجام و به ساختمان مسکونی تبدیل شده است.
فرماندار شهرستان بم با اشاره به اینکه قرارداد تهیه طرح تفصیلی بم با نگاه بازآفرین شهری بسته شده و مشاور در حال فعالیت است افزود: هدف این است که در هر صورت باغهایی که برای آنها مشکلاتی ایجاد شده، احیا شود.
وی با بیان اینکه باید ساز و کاری تعریف شده تا برای حفظ این باغات تلاش شود تا اینکه صاحبان باغ، درختان را خشکانده و تفکیک غیرمجاز انجام دهند گفت: در هیچ شرایطی حتی اگر باغ را خشکانده و درختان آن را درآورده باشند، امکان تغییر کاربری آن وجود ندارد.
شهسوارپور با اشاره به اینکه در طرح تفصیلی، همه باغات شناسایی و شناسنامهدار میشوند ادامه داد: با آماده شدن طرح تفصیلی باغ شهر بم همه درختان پلاککوبی و شناسنامهدار میشوند.
وی با بیان اینکه از یک سو حفظ باغ شهر بم اهمیت دارد و از سوی دیگر برای توسعه شهری که ظرفیتهای زیادی در حوزههای مختلفی چون صنعتی، کشاورزی و گردشگری دارد، چارهای اندیشیده شود افزود: این شهر باید توسعه پیدا کند و باید مکانهایی برای توسعه شهر و مسکن جوانان در نظر گرفته شود.
فرماندار شهرستان بم با اشاره به اینکه ۷۲ هکتار زمین در جنوب شهر بم به طرح تفصیلی این شهر افزوده و تغییر کاربری آن انجام شده گفت: به زودی این زمینها برای طرح اقدام ملی مسکن به جوانان واگذار میشود.
وی با بیان اینکه برای توسعه شهر در آینده و زمین مورد نیاز برای جوانان هم باید چارهاندیشی شود ادامه داد: برای طرح تفصیلی شهر جلسهای گذاشته شده و در این راستا اراضی دیده شده و مقرر شد سرمایهگذاریهایی انجام شود تا برای توسعه شهر در آینده تا میلیون یک نفر جمعیت مشکلی برای زمین نداشته باشیم که برنامهریزیها در حال انجام است و نتایج آن تا چند ماه آینده اطلاع رسانی میشود.