مقایسه فالوده شیرازی و کرمانی
کدام فالوده را انتخاب کنیم؟ فالوده شیرازی با طعم ترش و شیرین یا فالوده کرمانی با طعم شیرین. فصل گرما که از راه میرسد، همهی افراد به دنبال خنککنندههای خوشمزه میگردند. در میان این خوراکیهای دلچسب، فالوده جایگاه ویژهای دارد و در بستنیفروشی ها و کافیشاپ ها فروخته میشود. فالوده دارای رشتههای باریکی است که از نشاسته، شکر و گلاب تهیه میشود و با آبلیمو و گاهی با پسته، عسل و زعفران سرو میشود.
تفاوت فالوده شیرازی و کرمانی
فالوده شیرازی قدمتی دیرینه دارد و از دوران ساسانیان در ایران مصرف میشد. در آن زمان، فالوده را با یخ طبیعی و شربت بیدمشک سرو میکردند. فالوده کرمانی نیز قدمتی طولانی دارد و از هندوستان به کرمان وارد شده است. در کرمان، از ادویههای مختلفی مانند دارچین و زنجبیل برای طعم دادن به فالوده استفاده میکنند. انتخاب بین فالوده شیرازی و فالوده کرمانی، کاملا به ذائقهی فرد بستگی دارد. اگر طعمهای ترش و شیرین را میپسندید، فالوده شیرازی با رشتههای باریکش گزینهی ایدهآلی است. اما اگر طرفدار بافت ژلهای و طعمهای شیرین هستید، با تهیه بلیط اتوبوس کرمان به این شهر رفته و آن را امتحان کنید.
فالوده شیرازی از دوران ساسانیان به جا مانده و فالوده کرمانی از هندوستان به ایران آورده شده است.
فالوده شیرازی، سلطان رشته ها
فالوده شیرازی، سوغات دلنشین شهر شیراز است که شهرت این فالوده به رشتههای باریک و ظریف نشاسته آن برمیگردد. رشتههای فالوده شیرازی با عبور از میان یخ، بافتی ترد و نشاستهای پیدا میکنند. معمولا فالوده شیرازی را با شربتهای ترش و شیرین مانند آب لیمو، شربت آلبالو یا عرقیات بهارنارنج و نسترن میل میکنند. این ترکیب، تجربهای به یادماندنی از ترشی، شیرینی و خنکی را برایتان به ارمغان میآورد.
فالوده کرمانی، خوراکی خنک کرمان
فالوده کرمانی ظاهری کاملا متفاوت دارد و از خوشمزهترین سوغات کرمان محسوب میشود. در فالوده کرمانی، بجای رشته های باریک از دانههای درشت شفاف نشاسته استفاده میشود. این دانهها بافتی ژلهای و نشاستهای دارند. علاوه بر ظاهر، طعم فالوده کرمانی نیز با فالوده شیرازی فرق میکند. فالوده کرمانی با شربتهای شیرین مانند شیره یا شربت گلاب تهیه میشود، همچنین برای عطر و طعم آن از عرق نعناع استفاده میشود. فالوده کرمانی در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ناملموس ثبت شد.
فالوده کرمانی در فهرست آثار ملی ناملموس به ثبت رسیده است.
مواد اولیه فالوده شیرازی و فالوده کرمانی
مواد اولیه اصلی فالوده شیرازی و فالوده کرمانی، نشاسته، گلاب، آب و یخ است. اما تفاوتهایی در نوع نشاسته و نحوهی پخت این دو نوع فالوده وجود دارد.
نشاسته فالوده شیرازی و کرمانی
در فالوده شیرازی از نشاسته گل یا نشاسته ذرت استفاده میشود. این نوع نشاسته، رشتههای ظریف و باریکی را ایجاد میکند، ولی در فالوده کرمانی از نشاسته گندم استفاده میشود. این نوع نشاسته، دانههای درشت و شفافی را به وجود میآورد.
نحوه ی پخت فالوده شیرازی و کرمانی
برای تهیه فالوده شیرازی، ابتدا نشاسته را در آب حل میکنند و سپس آن را از صافی عبور میدهند. سپس، محلول نشاسته را به صورت رشتههای باریک درون آب یخ میریزند. ولی برای تهیه فالوده کرمانی، ابتدا نشاسته را در آب و گلاب حل میکنند و سپس آن را روی حرارت ملایم میپزند تا غلیظ شود. سپس، مخلوط غلیظ شده را درون قالب میریزند و پس از خنک شدن، آن را به صورت دانههای درشت برش میزنند.
سرو فالوده شیرازی و فالوده کرمانی
فالوده شیرازی را معمولا در لیوان یا کاسه سرو میکنند. سپس، رشتههای فالوده را با شربتهای ترش و شیرین مانند آب لیمو، شربت آلبالو یا عرقیات بهارنارنج و نسترن تزئین میکنند. همچنین، میتوان از خلال بادام، پسته و کشمش نیز برای تزیین فالوده شیرازی استفاده کرد. اما فالوده کرمانی را معمولا در ظرف مخصوص فالوده سرو میکنند. سپس، دانههای فالوده را با شربتهای شیرین مانند شیره یا شربت گلاب مخلوط میکنند. همچنین، میتوان از عرق نعناع نیز برای عطر و طعم به فالوده کرمانی استفاده کرد.
فالوده کرمانی با شربت های شیرین و عرق نعناع سرو می شود.
تفاوت فالوده شیرازی و کرمانی در جدول
تفاوت فالوده شیرازی و کرمانی | ||
ویژگی | فالوده شیراز | فالوده کرمان |
ظاهر | رشتههای باریک و ظریف | دانههای درشت و شفاف |
بافت | ترد و نشاستهای | ژلهای و نشاستهای |
طعم | ترش و شیرین | شیرین |
شربت | آب لیمو، شربت آلبالو، عرقیات بهارنارنج و نسترن | شیره، شربت گلاب |
مواد اولیه | نشاسته گل یا ذرت، گلاب، آب، یخ | نشاسته گندم، گلاب، آب، یخ |
نحوهی پخت | رشتههای نشاسته درون آب یخ ریخته میشوند | مخلوط نشاسته پخته و خنک شده به صورت دانههای درشت برش زده میشود |
سرو | لیوان یا کاسه | ظرف مخصوص فالوده |
تزیین | خلال بادام، پسته، کشمش | عرق نعناع |
قدمت | دوران ساسانیان | از هندوستان به کرمان وارد شده است |
طعم دهنده | نداره | دارچین، زنجبیل |
سوالات متداول درباره تفاوت فالوده شیرازی و کرمانی
طعم دهندههای فالوده شیراز چیست؟ آب لیمو، شربت آلبالو، عرقیات بهار نارنج و نسترن
طعم دهنده های فالوده کرمان چیست؟ شیره یا شربت گلاب و عرق نعناع
تفاوت اصلی فالوده شیرازی و کرمانی در چه چیزی است؟ در فالوده شیرازی رشتههای نشاسته باریک و از نشاسته گل یا ذرت تهیه میشود، ولی فالوده کرمانی را با نشاسته گندم درست میکنند و دانه های آن درشت است.
فرق طرز پخت فالوده شیرازی و کرمانی در چیست؟ در فالوده شیرازی ابتدا نشاسته و گلاب را حل کرده و به صورت رشته های باریک درون یخ میریزند، ولی در فالوده کرمانی آب و نشاسته حل شده را روی حرارت میگذارند تا غلیظ شود بعد از خنک شدن صورت دانه های درشت برش میزنند.
در فالوده کرمانی از چه ادویه هایی استفاده میکنند؟ دارچین و زنجبیل
جمع بندی
در نهایت، چه فالوده شیرازی را انتخاب کنید و چه فالوده کرمانی را، مطمئن باشید که یک دسر خنک و خوشمزه را نوش جان خواهید کرد. اگر قصد سفر به شیراز و یا کرمان را دارید میتوانید بلیط اتوبوس خودتان را به صورت آنلاين از قاصدک ۲۴ خریداری کنید.