گیاه دارویی”دک”، غذای مورد علاقه مردم بافت و ارزوئیه
این گیاه در گویش محلی مردم بافت و ارزوئیه به نام”دک” شناخته شده است، از اواسط فروردین در منطقه گرمسیر ارزوییه می روید وخواص درمانی مختلفی دارد از جمله اینکه برای درد مفاصل بسیار مفید است،گیاه دارویی “دک” یا “کبر” (نام علمی: Capparis spinosa) یکی از گیاهان دارویی مناطق گرم و خشک است که در مناطق مختلف به نامهایی همچون :کورک، کورز، کورزه، کور، شَفَلح (میوه) یونانی: اثونیطس، قبارس نیز شناخته می شود.
“دک” به صورت خودرو در شکاف صخرهها، در بالای دیوارهای گلی، مناطق مخروبه و به طور کلی در هر خاکی با حداقل مواد غذایی رشد میکند
این گیاه در گویش محلی مردم بافت و ارزوئیه به نام”دک” شناخته شده است، از اواسط فروردین در منطقه گرمسیر ارزوییه می روید وخواص درمانی مختلفی دارد از جمله اینکه برای درد مفاصل بسیار مفید است، همچنین پوست این گیاه مزه ی تند و گس و اثر آرام کننده، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام کردن حملات آسم و دفع کرم کارساز بوده و در درمان دانههای پوستی سودمند است.شیخ الرئیس بوعلی سینا می فرماید: سپرز(طحال)را از ماده سودایی پاک کند و بعد از آن بهبود کامل حاصل شود. پرورده آن با سرکه و عسل دافع و خارج کننده سموم بدن و مدر سودا است.
ریشه کبر جهت بهبود فالج و برخی از امراض سیستم عصبی که ناشی از افزایش سردی و یا رطوبات است بسیار نافع است.
مردم این منطقه از گل این گیاه برای مصارف خوراکی و ترشیجات و انواع سالاد استفاده می کنند.
گل این گیاه بسیار تلخ است و برای تهیه خوراک، گل این گیاه را شسته و داخل آب می گذاریم تا مقداری جوشانده شود و تلخی آن گرفته شود آن را آبکش نموده و خوب با گوشت کوب می کوبیم تا له شود سیر را پوست کنده و خوب له میکنیم در ماهی تابه روغن می ریزیم و گل را داخل روغن تفت می دهیم و در انتهای کارسیر را اضافه میکنیم بعد از مدتی که آب آن کشیده شد تخم مرغها را به آن اضافه میکنیمزالبته بعضی ها رب و ادویه جات مختلف اضافه می کنندکه بستگی به ذائقه ها دارد.