سوغاتی های خوراکی معروف کرمان
معرفی چند شیرینی محلی کرمان…
یکی از وسیع ترین استان های ایران که در جنوب شرقی کشورمان واقع شده است، استان کرمان است که نهمین استان پر جمعیت هم محسوب می شود.
کرمان دیدنی های تاریخی زیادی را در خود جای داده است که چیزی حدود ۷۰۰ تای آن ها در فهرست آثار ملی ایران
هم به ثبت رسیده است و علاوه بر این ۳ مورد از این جاذبه ها هم در فهرست میراث فرهنگی یونسکو به ثبت رسیده اند.
در سفر به این استان سوغاتی های زیادی هستند که از میان آن ها داروهای گیاهی و مخصوصا پسته از اصلی ترین ها محسوب می شوند.
کلمپه
کلمپه هم یک نوع کلوچه است که بیشتر در مناطقی مثل بم پخت می شود، در این کلوچه خمیر را باهل، گلاب و دارچین
معطر می کنند و بعد مخلوطی از گردو و خرما را در داخل آن قرار می دهند.
بعضی ها این کلوچه را با روغن حیوانی هم درست می کند اما در آخر روی همه ی آن ها باید پودر پسته و یا کنجد ریخته شود.
مورد جالبی که در مورد این کلوچه جود دارد این است که می توان آن را با قالب های مختلفی درست کرد و به همین دلیل است که در شکل های مختلفی دیده می شود.
کماچ سهن
کماچ سهن از شیرینیهای سنتی کرمان است که با جوانه گندم درست میشود.
در تهیه این شیرینی، جوانه گندم خیس داده شده و با مواد دیگری همچون زیره و دارچین ترکیب میشود.
ترکیب این مواد هم به خمیر کماچ و هم به مواد میانی این شیرینی نظیر خرما، گردو یا پسته اضافه میشود.
کماچ سهن از سوغاتی های معروف کرمان است، اگر شما هم از این استان دیدن کردید، حتما آن را امتحان کنید.
قطاب
فرقی ندارد که کجای ایران هستید در هر صورت مطمئنا تا حالا نام قطاب را شنیده اید و حداقل یکبار این شیرینی خوشمزه را تست کرده اید.
قطاب یکی از خوش مزه ترین و اصیل ترین شیرینی های ایرانیاست که بیس بادامی دارد در پخت این شیرینی از خاکه قند و بادام
استفاده می شود و انواعی دارد و هم نوع یزدی هم نوع کرمانی آن موجود است که در سفر به کرمان مسلما باید
نوع کرمانی آن را به عنوان یکی ازبهترین سوغاتی های یزد خریداری کنید در هر صورت نوع کرمانی این شیرینی پسته ای یا گردویی است و در لایه ی بیرونی آن
هم از خاکه قند برای تزیین استفاده می شود جالب است بدانید که این شیرین قدمت طولانی ای دارد و گفته می شود که قدمت پخت آن به دوران هخامنشیان برمی گردد!
قوتو و قوات
شاید تا به حال نام قوتو را شنیده باشید شیرینی ای که در سفر به استان یزد هم در فروشگاه هایش می توانید
خریداری کنید، و در واقع گفته می شود که ریشه ی کرمانی دارد.
در این نوع شیرینی، مغزهای مختلف مثل مغز گندم، جو، کنجد و انواع گیاهای دارویی را با هم مخلوط می کنند و آن ها را با هم آسیاب می کنند و بعد آن را به شکل یک شیرینی
منجسم و محکم در می آورند و آن ها از این شیرینی ها معمولا در پذیرایی از مهمان های خود استفاده می کنند، این شیرینی را می توان در شیر و یا آب حل کرد.
فالوده کرمانی
درست است که جایگاه اول این دسر خوشمزه مربوط به شیراز است اما این خوشمزه ی یخی فقط
منحصر به شیراز نیست و کرمانی ها هم تبحر خاصی در درست کردن آن دارند
به طوری که فالوده حالا دیگر به یکی از سوغاتی های کرمان تبدیل شده است.
این دسر خوش طعم از رشته های باریک نشاسته
که در آب و شکر قرار داده می شوند، به دست می آید و بسیار هم پر طرفدار است به خصوص در روزهای گرم سال طرفداران زیادی دارد.
البته نوع کرمانی فالوده که به آن پالوده هم می گویند با نوع شیرازی اش متفاوتی است و در نوع کرمانی آن از عرق نعنا و عرق بیدمشک
هم به عنوان چاشنی استفاده می شود و در آخر هم برای تزیین آن از تخم شربتی استفاده می شود.
در سفر به کرمان اگر به بستنی فروشی های سنتی آن رفته حتما فالوده کرمانی را امتحان کنید.
زیره
نمی توان از سوغاتی های کرمان حرف زد و حرفی از زیره به میان نیاورد، این میوه ی خوشمزه در بسیاری از غذاهای ایرانی
استفاده می شود و تولید کننده ی اصلی آن هم استان کرمان است؛ حتما هم این ضرب المثل معروف را شنیده یاد «زیره به کرمان بردن»…
زیره علاوه بر این که برای معطر کردن غذاها استفاده می شود خواص دارویی هم دارد و در ۲ نوع سبز و سیاه موجود است.
گردو
کشور ایران چهارمین تولیدکننده گردو در جهان است و شهرستان های مختلف این استان تولید می شود.
پس از پسته گردو دومین محصول کشاورزی صادراتی این استان است. شهرستان بافت، به لحاظ سطح زیر کشت گردو، رتبهی اول
را در کشور دارد و از جهت میزان تولید، پس از شهرستان تویسرکان استان همدان، دومین تولیدکنندهی گردوی کشور است.
پسته
یکی از اصلی ترین و مهم ترین محصولات استان کرمان که به سراسر دنیا هم صادر می شود نوع بسیار مرغوبی دارد، پسته است
که در قسمت های مختلف این استان پرورش داده می شود اما مطمئنا پسته ی رفسنجان محبوبیت بیشتری به نسبت بقیه دارد و
کیفیت بالای پسته های این منطقه باعث شده است تا به کشورهای دیگر هم صادر شوند. از همین رو پسته یکی از با ارزش ترین سوغاتی های کرمان است.
خرما
استان کرمان به خاطر موقعیت جغرافیایی خوبی که دارد جایی عالی برای رشد و پرورش درختان نخل خرما است وبه همین دلیل یکی از اصلی ترین
تولید کننده های خرما در ایران است، بیشتر خرمای ایران در بم تولید می شود و به کشورهای دیگر هم صادر می شود.
مرکبات
استان کرمان، سومین استان تولیدکنندهی مرکبات در کشور است که علاوهبر تأمین بخش زیادی از نیاز داخلی، نقش عمدهای در صادرات مرکبات کشور دارد.
مناطق جنوبی و برخی از مناطق شرقی استان بهویژه شهرستانهای بم و شهداد، مهمترین مناطق تولید مرکبات در استان کرمان هستند
که بهدلیل شرایط خاص آبوهوایی، دورهی برداشت در آنها طولانی است و از اوایل آبان تا انتهای سال ادامه دارد.
مرغوبیت و طعم ویژهی مرکبات جنوب استان، در مقایسه با مرکبات تولید شده در سایر مناطق کشور، باعث شده تا صادرات این محصولات
بهراحتی انجام شود و مشتریان خارجی محصولات را پیشخرید کنند. انواع پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپفروت در استان کرمان کشت میشود